Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret organizeaza, in perioada 23 iulie - 11 septembrie 2012, Concursul National de proiecte de tineret - 2012 si Concursul national de proiecte studentesti - 2012.
Tema concursurilor este ,,Campanie pentru promovarea participarii tinerilor la viata societatii".
Concursul National de Proiecte de Tineret 2012 se adreseaza Organizatiilor neguvernamentale de si pentru tineret Concursul National de Proiecte Studentesti 2012 ce se adreseaza Organizatiilor neguvernamentale studentesti.
Perioadele si termenele pentru Concursuri sunt urmatoarele:
a. depunerea proiectelor - 13 - 22 august 2012;
b. analiza proiectelor - 23 august- 3 septembrie 2012;
c. afisarea rezultatelor - 3 septembrie 2012;
d. depunerea contestatiilor - 4 - 5 septembrie 2012;
e. analiza contestaliilor - 6 - 11 septembrie 2012;
f. afisarea rezultatelor la contestatii si a rezultatelor finale - 11 septembrie 2012;
g. perioada de derulare a proiectelor - 22 septembrie- 23 noiembrie 20 12.
Proiectele se vor depune la sediul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret din Bucuresti, Sector 2, Strada Vasile Conta nr.16, etaj 8, sala Ilie Nastase sau prin posta la adresa mai sus mentionata.
Bugetul alocat pentru Concursul National de Proiecte de Tineret 2072 este 700.000 lei si pentru Concursul National de Proiecte Studentesti este de 340.000 lei.
Date referitoare la concursuri, inclusiv metodologia, se pot obtine de pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, www.anst.gov.ro, sau de pe site-ul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret, www.dsjconstanta.ro .
Tema abordata - „Campanie pentru promovarea participarii tinerilor la viata societatii".
Campania se incadreaza in Programul de sustinere a actiunilor de tineret- P2, pentru Concursul national de proiecte de tineret - 2012 respectiv in Programul pentru dezvoltarea si diversificarea ofertei de servicii si programe pentru tineri, in special studenti- P4, pentru Concursul national de proiecte studentesti-2012 si vizeaza urmatoarele prioritati:
1.1 Participarea economica
- stimularea activitatii economice a tinerilor;
- stimularea creativitatii tinerilor in domeniul economic si social.
1.2 Participarea civica
- sprijinirea de actiuni specifice de voluntariat;
- dezvoltarea si diversificarea actiunilor privind implicarea tinerilor in viata comunitatii;
- sprijinirea initiativelor tinerilor; recunoasterea functiilor specific promotoare ale structurilor de/ pentru tineret (socializare-integrare-participare);
- facilitarea accesului tinerilor la servicii publice specifice;
1.3 Participarea culturala
- facilitarea accesului la actul de cultura si cresterea consumului cultural la tineri;
- sprijinirea si stimularea creativitatii culturale;
1.4 Participarea la educatie
- dezvoltarea si diversificarea ofertei educationale nonformale pentru tineri;
- dezvoltarea si diversificarea actiunilor de timp liber, vacanta, sport si turism pentru tineri.
1.5 Reducerea factorilor de risc care conduc la marginalizare si excludere sociala
- dezvoltarea si diversificarea de programe/actiuni de prevenire si combatere a factorilor de risc, in vederea reducerii numarului de tineri aflati in situatie de risc: devianti, delincventi, tineri institutionalizati si postinstitutionalizati, tineri cu handicap psihic/fizic, tineri consumatori de droguri, tineri din mediul rural, tineri rromi etc.;
- prevenirea si combaterea abandonului scolar, somajului, deviantei si delincventei juvenile.
"CONCURSUL REGIONAL DE DEZBATERI ACADEMICE" proiect castigator la Concursul Local de Proiect, a fost implementat in perioada 25 mai - 25 iunie de catre ARDOR MOLDOVA, finantat de catre DJST Constanta.
La acest proiect au participat reprezentanti ai Consiliilor Scolare de Elevi, Consiliilor Judetene de Elevi si Consiliul National al Elevilor, invitati fiind presedintele CNE - ANDREI BOGDAN PETRE, secretarul general CNE - GEORGIANA EPURE si Domnul ROMEO MOSOIU consilier al Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret.
Obiectivele urmarite:
1. Activitati de organizare, informare si documentare in peste 20 de cluburi de dezbateri, organizare a peste 100 de dezbateri la cluburile din C.S.E., C.J.E., desfasurate in perioada 25 mai - 13 iunie 2012, in vederea selectarii echipelor judetene care vor participa la competitia regionala.
2. Participarea unui numar cat mai mare de persoane din judet (2-3 echipe de dezbateri alaturi de coordonatori lor) timp de 4 zile la Concursul regional de Dezbateri Academice organizat in perioada 14 - 17 iunie 2012.
3. Organizarea a 50 de runde de dezbateri si a 2 activitati adiacente, activitati care sa antreneze aproximativ 80 de participanti.
Scopul final urmarit fiind - implicarea tinerilor in viata comunitatii folosind metoda dezbaterilor academice la un concurs regional.
Asociatia Speranta pentru ocrotirea bolnavilor cu SIDA din Constanta a implementat in data de 08 iunie proiectul "Excursie in Capitala", proiect ce a beneficiat de finantare oferita de catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta.
Prin acest proiect 19 tineri au beneficiat de o excursie in capitala tarii, unde au putut sa viziteze diferite institutii de cultura precum Muzeul Grigore Antipa, Biserica Buna Vestire si Curtea veche, Manastirea Stavrapoleos.
Excursia s-a incheiat cu vizitarea Centrului Vechi din capitala.
Scopul urmarit a fost - Petrecerea timpului liber a tinerilor seropozitivi fara posibilitati materiale in mod instrucitv si placut.
Obiectivele atinse:
1. Cresterea nivelului de cultura generala a celor 16 tineri prin vizitarea centrului vechi al capitalei si a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa;
2. Iesirea din Cotidian, in alta localitate in vederea crearii unei stari de bine pentru tinerii beneficiari.