Ministerul Sportului duce mai departe initiativa de a imprieteni copiii cu miscarea si viata activa si sanatoasa, pentru a-i atrage catre sport
In perioada 25 iulie - 19 august 2022, Ministerul Sportului va desfasura in premiera Proiectul "HERCULES", un program destinat atragerii copiilor catre sport, care va oferi elevilor cu varste intre 6 si 14 ani cursuri gratuite de initiere in diferite discipline.
Pentru aceasta prima editie a proiectului, care va fi dezvoltat si permanentizat pe durata vacantelor scolare, Direcția Județeana Pentru Sport Și Tineret Constanța, alaturi de 31 directii judetene (Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Cluj, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Timis, Tulcea, Vaslui si Vrancea), precum si Directia pentru Sport a Municipiului Bucuresti, este implicata cu toate resursele pe care le detine, in dorinta de a deprinde copiii cu practicarea sportului.
„Ideea acestui proiect nu este noua, am gandit-o inca de la inceputul mandatului meu, ca obiectiv major, si ma bucur ca ea prinde contur intr-un moment in care toata Romania, de la simpli cetateni, la guvernanti, este deschisa catre sport. Recentele performante mondiale care ne-au unit intr-o bucurie fara margini au creat emulatia perfecta pentru a da startul unui program pe care mi-l doresc de lunga durata. Miscarea, viata activa si sanatoasa, sportul practicat la nivelul copiilor si juniorilor sunt solutia pentru o Romanie sanatoasa, puternica si performanta. Fiecare copil poate fi un mic Hercules! Haideti la sport!" (Eduard Novak - Ministrul Sportului)
Copiii constanteni sunt invitati sa petreaca activ, gratuit, zile de neuitat, in care distractia se va imbina cu miscarea si descoperirea tainelor mai multor discipline sportive: fotbal, judo, table, sporturi nautice, ciclism, oina, cricket, scrima, gimnastica artistica, caiac canoe, conform calendarului anexat. De asemenea, cursurile de initiere vor fi sustinute de antrenori cu o bogata experienta de la nivel local, in mai multe intervale orare, copiii avand astfel posibilitatea de a incerca mai multe sporturi.
Resursele materiale necesare desfasurarii in bune conditii a proiectului sunt puse la dispozitie de Ministerul Sportului, care a alocat si va distribui in acest sens catre directiile subordonate bugetul destinat cheltuielilor de organizare.
Proiectul se bazeaza si pe o serie de colaborari institutionale la nivel local, incheiate intre Direcția Județeana Pentru Sport Și Tineret Constanța si Federatia Romana de Canotaj, Federatia Romana de Oina, Federatia Romana de Backgammon, Clubul Sportiv UNEFS Bucuresti, Clubul Sportiv Farul Constanta, Clubul Sportiv Pantheon Constanta, Asociatia Judeteana de Fotbal si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, care vor sustine buna desfasurare a cursurilor si pregatirii, in conditiile unei depline sigurante.
Lista disciplinelor sportive in care vor fi initiati copiii difera de la judet la judet, in raport cu resursele umane si facilitatile sportive existente la nivel local. Aceste informatii, precum si cele privind antrenorii, locatiile de desfasurare a cursurilor si modalitatile de inscriere sunt disponibile pe platforma creata in acest scop, la adresa: www.proiectulhercules.ro.
http://www.proiectulhercules.ro/#start_inscriere
Organizatorii isi propun ca un procent semnificativ dintre copiii care se vor inscrie si vor participa la cursurile de initiere sa continue practicarea disciplinelor sportive descoperite si sa se indrepte si catre performanta, legitimandu-se in cadrul cluburilor de profil de la nivel local.
Pentru recompensarea entuziasmului si a dorintei de a face sport, precum si a participarii active si dedicate la proiect, copiii vor primi materiale inscriptionate cu logo-ul proiectului, dar si diplome de recunoastere a meritelor sportive, care sa le aminteasca de momentele frumoase ale intalnirii cu HERCULES.
Obiectivele Proiectului „HERCULES":
- Cresterea numarului de copii participanti la activitatile sportive desfasurate in cadrul structurilor de profil din Romania;
- Cresterea gradului de participare la activitati sportive pentru copiii cu oportunitati reduse din punct de vedere socio-economic si cu dizabilitati;
- Cresterea numarului de evenimente si actiuni cu caracter sportiv pentru copii, la nivel judetean;
- Stimularea activitatilor de voluntariat, ca instrument de sustinere si promovare a structurilor sportive de la nivel local;
- Cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la beneficiile si oportunitatile de practicare a sportului in cadrul structurilor sportive;
- Intarirea capacitatii structurilor sportive de a selectiona sportivi din randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani.
In viitor, programul de initiere a copiilor in sport va fi permanentizat. Activitațile sportive din cadrul Proiectului "HERCULES" se vor derula conform unui calendar special, care va fi elaborat in funcție de specificul zonei in care se va desfașura activitatea, de anotimp, precum și de infrastructura disponibila.
Programul de desfasurare a evenimentelor, precum si formularul de inscriere se gasesc in fisierele atasate.
Incepand din 20 decembrie 2021, formularul digital de intrare in Romania poate fi completat electronic, accesand site-ul https://plf.gov.ro/
Formularul se completeaza de catre toate persoanele care intra in Romania si calatoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale pe baza cerintelor operationale ale Ministerului Sanatatii.
Pentru eliberarea formularului este necesara autentificarea cu o adresa de e-mail, unde utilizatorul primeste un link de acces. Ulterior, se completeaza campurile cu datele solicitate. Pasii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.
Formularul se completeaza cu maximum 24 de ore inainte de a intra in Romania sau in termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tableta sau calculator si nu trebuie tiparit.
Persoanele care se prezinta la punctele de trecere a frontierei fara formular vor avea obligativitatea de a-l completa intr-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare in Romania se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
La intrarea in tara, dupa verificarea cartii de identitate/pasaportului, in sistemul informatic al Politiei de Frontiera va fi afisat daca persoana a completat formularul.
In cazul in care membrii unei familii calatoresc impreuna, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toti membrii familiei.
Pentru minorii care intra pe teritoriul Romaniei, obligatia de a completa formularul revine parintilor, tutorelui sau reprezentatului legal.
1. CNP si celelalte date de calatorie pentru cetatenii care calatoresc cu carte de identitate romaneasca.
2. Datele din pasaport sau din cartea de identitate, pentru persoanele care nu calatoresc in baza cartii de identitate romanesti.
Informatiile referitoare la mijloacele de transport sunt cele de pe biletele de calatorie.
In formular se introduc datele despre tara in care am calatorit, dar si cele ale tarilor pe care le-am tranzitat in ultimele 14 zile. Declararea unor date false in Formularul digital de intrare in Romania intra sub incidenta prevederile Codului Penal si se pedepseste conform legii.
Odata salvat, formularul nu mai poate fi modificat. Daca doriti sa actualizati informatiile din formular, puteti sa il completati inca o data si sa salvati.
Toate formularele pe care le-ati completat la intrarea in tara noastra pot fi vizualizate in meniul „Lista formulare" din aplicatie.
Formularul ajuta personalul medical sa realizeze anchetele epidemiologice si sa asigure masurile sanitare in sprijinul populatiei.
Pe baza datelor din formular, directiile de sanatate publica vor putea identifica si lua legatura mai usor cu persoanele care au intrat in contact, in timpul calatoriei, cu un cetatean infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Toate formularele se stocheaza in infrastructura de comunicatii a statului roman. Datele sunt protejate fizic si juridic si nu sunt transmise catre terte persoane.
Datele completate in formular sunt accesate doar de angajatii autorizati ai directiilor de sanatate publica si pot fi folosite strict cu scopul desfasurarii anchetelor epidemiologice.
STS asigura masurile specifice de securitate cibernetica ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare in Romania.
Persoanele care nu detin o adresa de e-mail se pot adresa apartinatorilor sau unor persoane apropiate de incredere, pentru a completa formularul cu datele personale.
YouTube: https://youtu.be/03NbiFgkp4k
Datorita prelungirii starii de alerta pe teritoriul Romaniei, incepand cu data de 10 octombrie 2021, precum si ca urmare a masurilor de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, Gala Tineretului din Romania nu mai poate fi organizata in Municipiul Constanta. In aceasta situatie, evenimentul se va desfasura in format online, de indata ce situatia ne va permite.
Va reamintim ca termenul limita pentru inscrierea proiectelor in competitie este 1 noiembrie 2021, ora 23.59.